Petiție pentru un transport eficient
Prin această petiție dorim să-i solicităm Primarului General Gabriela Firea și Consiliului General al Municipiului București:
- Să-și respecte atribuțiile și promisiunile făcute bucureștenilor legate de smart city și să nu îngreuneze celor care trăiesc în București accesul la un transport facil, la fel ca în alte orașe dezvoltate din Europa și din lume.
- Să reglementeze activitatea de taxi la nivelul anului 2018 și să nu o întoarcă în trecut când nu exista legătură directă între client și șofer
- Să respecte legea națională în vigoare (Legea38/2003)
- Să faciliteze un transport public civilizat și respecte cei peste 1 milion de persoane din București ce folosesc aplicații de transport pentru a se deplasa
- Să ofere sprijin celor care doresc să mențină și să perfecționeze un transport public la standarde europene
- Să ofere sprijin inițiativelor antreprenoriale locale din industriile digitale și să modernizeze transportul public
Semnăturile adunate în cadrul acestei campanii de strângere de semnături, vor fi prezentate membrilor Consiliului General ca dovadă a voinței populației din București, înainte de ședința din 28 martie.
Bucureștenii au dreptul la un transport modern, sigur și eficient!
Transportul cu taxiul completează transportul în comun, fiind un pilon de bază în ceea ce privește asigurarea unui nivel optim al mobilității pentru orice oraș modern, contribuind substanțial la creșterea calității vieții locuitorilor.
Pentru a atinge acest deziderat a început dezvoltarea aplicațiilor integratoare de taxi, având în minte cetățeanul viitorului, care nu mai are timp, iar viața lui cotidiană prespune activități diversificate. S-a pornit de la dorința de a pune mai ușor în legătură clienții cu șoferii de taxi, de a ușura procesul de căutare a unei mașini, care până atunci se defășura exclusiv telefonic, prin intermediul dispeceratului clasic, de a adăuga nu numai eficiență, ci și siguranță, dar și pentru a fluidiza traficul urban.
Acest gen de platforme, utilizate la scară largă în foarte multe orașe din Europa, permit identificarea taxiurilor aparținând mai multor companii arondate la diferite dispecerate, oferindu-i clientului posibilitatea să aleagă în funcție de diverse criterii: tariful practicat, timpul de așteptare, informații despre șofer (nume, prenume, fotografie), urmând ca apoi să aștepte doar sosirea mașinii în timpul indicat.
Și în București, odată cu apariția aplicațiilor integratoare de taxi, transportul public s-a îmbunătățit considerabil. Ani de zile aceste aplicații au ușurat pe de o parte accesul clientilor la un taxi și pe de altă parte, munca taximetristului.
Din nefericire, Primăria Capitalei a decis la finalul anului trecut să elaboreze un nou Regulament de taxi, care nu numai că nu contribuie la creșterea mobilității urbane și al gradului de satisfacție al bucureștenilor, ci reprezintă un pas înapoi pentru București.
Cum afectează regulamentul primăriei activitatea aplicațiilor integratoare?
Aplicațiile integratoare sunt o alternativă sigură și eficientă pentru călătoriile cu taxiul. Eficiența este datorată în primul rând faptului că integrează toți șoferii aflați în piață, indiferent de compania la care lucrează sau de tariful cu care operează.
Noul proiect de Regulament limitează posibilitatea acestui tip de aplicații de a lucra, ca până acum, cu toți șoferii existenți în piață, și de a oferi o legătură directăîntre clienți și șoferi, impunând un intermediar – dispeceratul și obligația pentru comenzile luate din aplicație de a fi distribuite exclusiv prin stația de emisie/ recepție. Prin aceste prevederi, dispeceratele capătă puteri sporite, contrar practicilor la nivel european unde dispeceratul este un simplu call-center, șoferii fiind liberi să aleagă dacă lucrează sau nu cu un dispecerat.
Cum mă afectează pe mine, cetățean, noul regulament?
Prin noul regulament, consumatorii nu vor mai putea avea acces la toții șoferii de taxi care operează la nivelul Bucureștiului într-o singură aplicație. În consecință, clienții vor aștepta mai mult sosirea unei mașini, timpul mediu de răspuns al unui șofer va crește, iar în perioadele aglomerate șansele de a găsi o mașina vor scădea considerabil.
Fii alături de susținătorii cauzei:
Împreună suntem mai puternici!
Numărul susținatorilor a ajuns la:
Semnează și tu petiția
Cum mă implic?
Poți să fii parte activă la modernizarea serviciilor de transport public, într-un oraș căruia îi lipsesc soluțiile Smart, dar care prin integrarea în mod eficient, civilizat și sigur a tot ceea ce înseamnă transport urban, poate deveni. Tu ar trebui să decizi cum vrei să călătorești în fiecare zi: dacă poți să plătești taxiul cu cardul, dacă poți da note șoferilor, dacă îți poți alege șoferul și tariful preferat, economisind timp, energie, resurse.
Semnează și tu petiția și arată-ți dezacordul față de deciziile pe care le iau autoritățile locale în locul tău. Distribuie petiția mai departe către prietenii tăi!