Interviul. Un simplu cuvânt cu puterea de a atrage după sine un vârtej de emoții. Fiecare interviu pentru un job ne îmbogățește cu o experiență de viață în plus. Cunoaștem oameni, studiem personalități, alegem sau câștigăm oportunități de a ne dezvolta pe plan personal și profesional.
Poți privi interviurile ca pe o sursă de stres, cu strângere de inimă pentru că te aventurezi în necunoscut, sau le poți privi ca pe o șansă de a fi cu un pas mai aproape de jobul pe care îl visezi.
Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să ai un interviu #caperoate. Ține cont de ele ori de câte ori va trebui să depășești acest prag de-a lungul carierei tale.
1. Citește înainte despre oamenii și compania pe care urmează să-i vizitezi
Informația înseamnă putere, iar cunoașterea te ajută să te simți mai stăpân pe tine și afirmațiile tale. Teama de interviu, stresul, gândurile negative, nesiguranța – toate acestea pot fi combătute prin asimilarea de informații. Te vei simți mai încrezător știind cu cine stai de vorbă și în ce companie va urma, poate, să lucrezi.
2. Pregătește-ți un set de întrebări
Nu ar trebui să privești interviul doar ca pe o modalitate ca angajatorii să afle lucruri despre tine, parcursul tău profesional, abilitățile și cunoștințele pe care le ai. Este la fel de important ce îți dorești tu să afli despre compania respectivă, despre așteptările pe care le au managerii sau despre eventualul tău parcurs în cadrul jobului respectiv și orizontul de creștere profesională.
3. Schimbă-ți perspectiva modului în care privești interviul
În loc să te concentrezi asupra necunoscutului și să te raportezi la interviu ca la un test, încearcă să descoperi dacă te potrivești printre acei oameni, dacă simți că poți aparține acelui loc, dacă poți crește, învăța și adăuga plus-valoare în compania și echipa din care vei face parte. Dincolo de informațiile standard primite de la angajator, întreabă-te dacă atmosfera este pe placul tău, dacă biroul este așa cum îți dorești, dacă proiectele interne îți fac cu ochiul. Cu siguranță ai în minte o listă de bifat cu propriile cerințe pe care viitorul job ar trebui să le îndeplinească.
4. Pregătește-ți hainele din timp și culcă-te devreme
Probabil ți-ai petrecut ziua – sau cea mai mare parte din ea – gândindu-te la cum vor decurge lucrurile, anticipând potențialele întrebări, făcându-ți griji pentru momentele în care nu-ți vei găsi cuvintele și orice alte obstacole pe care mintea ta le-ar putea născoci. E timpul să iei o pauză și să-ți limpezești gândurile. Pentru a diminua emoțiile de a doua zi, pregătește-ți seara îmbrăcămintea, geanta și discursul. Nu uita să mergi la culcare cât mai devreme, astfel încât să fii în formă a doua zi.
Și nu în ultimul rând…
5. Lasă-ți mașina acasă
Chiar dacă ești un șofer iscusit, condusul este un factor de stres în plus pentru mintea ta care are mare nevoie de relaxare, înainte de interviu. Mai bine descarcă aplicația Star Taxi, comandă rapid și comod un taxi, iar astfel vei ajunge la timp și fără griji la interviu.
Micile reușite duc către victorii mai mari. Un interviu poate merge #caperoate dacă te pregătești din timp pentru el și iei lucrurile pas cu pas. Nu uita: cu atitudinea potrivită, poți trece cu brio de temeri, nesiguranțe și de interviul la care ești așteptat!