Capitala istorică a Transilvaniei, Cluj-Napoca este un oraş pe care merită să îl vizitezi, o alternativă bună pentru minivacanţa de 1 Mai. Aici vei găsi atât o atmosferă studenţească, cu o viaţă de noapte activă, dar şi un oraş dezvoltat armonios, care şi-a păstrat aerul istoric, dar care în ultimii ani a câştigat pe merit titlul de Silicon Valley al României, întâmpinând era digitală cu brațele deschise.
După ce ți-am sugerat un altfel de tur al Bucureștiului, în care să redescoperi farmecul Capitalei, ne-am îndreptat atenția către Cluj, odată cu apropierea timpului liber prețios cu ocazia Zilei Muncii. Fie că eşti pasionat de cultură, istorie, arhitectură, natură sau gastronomie, în Cluj le găseşti pe toate. Îţi recomandăm mai jos locurile pe care, vorba ardeleanului, e musai sa le vezi:
1. Piaţa Unirii
Este punctul zero al oraşului, primul în care trebuie să ajungi. Piata este dominată de Biserica Romano Catolică Sfântul Mihail (a doua ca înălţime a turlei din ţară, după Catedrala Ortodoxă din Timişoara) şi statuia lui Matei Corvin. Aici este şi centrul financiar al oraşului, presărat cu numeroase magazine, un prilej numai bun pentru călători să facă o pauză de shopping.
2. Parcul Central Simion Barnuţiu
Este principalul spaţiu verde din oraş, un fel de Cişmigiu al Clujului, cu o vârstă respectabilă, de aproape 200 de ani. Relaxeză-te în această oază de linişte a oraşului şi admiră clădirea Cazinoului Central!
3. Cetăţuia
Localnicii spun că nu poţi să pleci din Cluj fără să urci pe Cetăţuie, iar când ajungi sus şi priveşti oraşul, e obligatoriu să îţi săruţi jumătatea. Aflată pe malul stâng al Someşului, Cetăţuia este o fortificaţie ce datează din perioada Habsburgică, din care au mai rămas câteva ziduri şi clădiri. Acest loc este considerat de mulţi turişti cel mai frumos punct de belvedere asupra unui oraş din România. Suie pe Cetăţuie şi convinge-te singur!
4. Grădina Botanică
Printre cele mai îndrăgite locuri din Cluj, Grădina Botanică adăposteşte peste 11 mii de specii de plante, de prin lume adunate. Aici poţi găsi Turnul cu Apă, o grădină japoneză, una romană şi numeroase băncuţe, numai bune pentru relaxare în mijlocul naturii și în mijlocul orașului.
5. Turnul Ţesătorilor
Astăzi gazda unui restaurant cu acoperiş de sticlă, Turnul Ţesătorilor aminteşte de perioada medievală a oraşului. Construit în 1547, mai este cunoscut şi ca Turnul Pompierilor. Îl găseşti pe strada Szappany.
6. Bastionul Croitorilor
Aflat pe strada Baba Novac, în apropierea Parcului Operei, Bastionul Croitorilor este un important punct de atracţie al Clujului, stând pe locul în care se întindea pe 7 hecatre, încă din secolul XIII, o adevărată fortificaţie. În anul 1975 s-a construit o statuie memorială în cinstea lui Baba Novac, care a fost tras în ţeapă chiar aici, în 1601.
7. Piaţa Muzeului şi străzile adiacente
Prima piaţă a oraşului medieval găzduieşte numeroase clădiri gotice, cum ar fi Casa Matei (casa natală a lui Matei Corvin), baroce (Biserica Franciscanilor). Plimbă-te pe străduţele adiacente, pline cu meşteşugari locali, care vând la tarabe bijuterii handmade, suveniruri şi îngheţată de casă.
Dacă te-am convins să pui Clujul pe lista ta de city-break-uri, nu uita că poți conta pe Star Taxi în incursiunea ta. Bifează toate cele de mai sus cu ajutorul aplicației noastre, care funcționează și în acest super-oraș.